Even een korte uitleg over de stromingen binnen het VMBO:
Theoretische leerweg
Dit is de moeilijkste leerweg binnen het VMBO en is bedoeld voor leerlingen, die het leuk vinden om te leren. Je krijgt alleen algemene vakken en daarna kun je naar de beroepsopleidingen van de hoogste twee niveaus. Je kunt ook nog overstappen naar de HAVO, maar alleen met het juiste vakkenpakket. Op een aantal scholen kan dit ook halverwege.
Gemengde leerweg
De gemengde leerweg leidt naar de hoogste niveaus van het MBO. Doorstromen naar de HAVO is in sommige gevallen ook mogelijk. Deze leerweg ligt wat moeilijkheidsgraad betreft op het niveau van de theoretische leerweg, maar naast algemene vakken krijgen de leerlingen daar ook gemiddeld 4 uur per week praktijkvakken gericht op één beroep. Leerlingen oriënteren zich hier dus al op bepaalde beroepsopleidingen.
Kaderberoepsgericht
De kaderberoepsgerichte leerweg lijkt heel erg op de gemengde leerweg. Bij de kaderberoepsgerichte leerweg hebben de leerlingen meer praktijkuren dan bij de gemengde leerweg: gemiddeld 12 uur per week.
Basisberoepsgericht
Deze leerweg is voor leerlingen, die zoveel mogelijk willen leren door in de praktijk bezig te zijn: veel beroepsgerichte vakken en niet te veel leerwerk. Deze VMBO-scholen hebben dan ook naast de theorielokalen verschillende doeplekken in het gebouw. De Basisberoepsgerichte leerweg sluit aan op de twee lagere niveaus van het VMBO.